Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.12.26

Bloomék karácsonyi narancsos kacsája

head-duck-with-orange.jpg

Évekig kutakodtam a neten, sőt az Édesanyámtól örökölt öreg szakácskönyveket is kiolvastam a témában, hogy megtaláljam a tökéletes karácsonyi narancsos kacsa receptjét. Olvastam néhány hasznos cikket, de a rengeteg sületlenség, amik még egy kezdő háziasszonyt is gyanakvással töltöttek volna el, végül elvették a kedvem a gasztronómiai utánzástól. Úgy döntöttem tehát, hogy ötvözöm inkább harminc év főzőtudományát, az innen-onnan felcsipegetett információ-morzsákkal, és én magam alkotom meg egy tökéletes karácsonyi főfogás receptjét. A végeredmény pedig egy omlós, ízes, porhanyósra sült szárnyashús lett, nyakon öntve egy selymes, krémes, eszményi karácsonyi ízekkel megkomponált mártással.

Idén két kacsát sütöttem ki, amik karácsony végéig sem tartottak. Az utolsó morzsáig bepusziltuk őket! A melléjük tálalt mennyei mártás pedig még a szentesti parki sétánk során is belülről simogatta a pocakunkat. Nem győztük emlegetni!

banner_hazi-recept.png

 

A KACSASÜLT ELKÉSZÍTÉSE:

Hozzávalók:

- egy 2-3 kg-os pecsenyekacsa (3 főnek, egy étkezésre)

- 4-5 narancs hámozott belseje

- 250 g csíkozott bacon szalonna

- fűszerek: morzsolt majoránna, só, bármilyen szárnyas pecsenyefűszer

- kb. 1 m natúr kenderspárga a kötözéshez

A pecsenyekacsát hideg víz alatt mossuk meg alaposan, és a nyakrészéről vágjuk le a felesleges bőrleffentyűket. A belsejét bőven dörzsöljük be morzsolt majoránnával, majd kibuggyanásig töltsük meg az alaposan – héj alatti fehér szivacsos állománytól is – megpucolt és felkockázott narancshússal. Hogy a narancstöltelék sütés közben ki ne buggyanjon, egy-két fogpiszkálóval tűzzük össze a kacsa hasi bőrleffentyűit, így zárva le a nyílást. A kacsát kívülről alaposan dörzsöljük be sóval, és valamilyen szárnyashús fűszerkeverékkel (én ünnepi szárnyas- és pulykafűszert használtam), majd a mellein és combjain irdaljuk kockásra a bőrt (a húsba lehetőleg ne vágjunk bele, csak a bőrbe). Ezután vágjunk le egy méter natúr (színezetlen) kenderzsinórt, és először a lábakat egymáshoz kötözve a hasi oldalon (mell felől), kezdjük el vele a kacsát szorosan körbetekerni, eközben simítsuk a zsinór alá a csíkozott bacon-szalonnát. Ezt a szalonnás göngyölést úgy végezzük, hogy a combok és a mellek alapos borítást kapjanak. A kacsát – hátával lefelé, mellével és combjával felfelé – helyezzük a tepsibe, szórjunk köré felkockázott narancshúst, és öntsünk alá 2 dl vizet. Végül a tepsit szorosan fedjük le alufóliával, és süssük 250 oC-on minimum annyi órán keresztül, ahány kilogrammos a madarunk (én a 2,5 kg-os kacsákat kb. 3 óráig pároltam a sütőben, az alufólia alatt). Ha a hús megpuhult (amit már onnan is látunk, hogy elválik a csonttól), az alufóliát vegyük le róla, és toljuk vissza a sütőbe, majd időnként a saját zsírjával locsolgatva, süssük szép pirosra. Végül vágjuk le róla a spárgát, és tálaljuk krumplipürével, illetve kétféle-színű párolt káposzta-körettel.

 

mienk.jpg

 

A KARÁCSONYI NARANCSMÁRTÁS ELKÉSZÍTÉSE:

Hozzávalók:

- 4 dl húsleves (pl. az ünnepi húslevesből)

- öt narancs

- 5 ek. kristálycukor

- fűszerek: szegfűszeg, fahéj, szerecsendió

- 1 dl vörösbor

- 2-3 ek. kacsazsír

- 2-3 ek. liszt

A kristálycukrot karamellizáljuk: egy nyeles edénybe szórjuk, és közepes lángon – kevergetés nélkül, az edény rázogatásával – megolvasztjuk. Mikor a cukor megolvadt és szépen megbarnult, hozzáöntjük a húsleves háromnegyedét, és megvárjuk, míg a karamelldarabok feloldódnak benne. Ezután hozzáadjuk az öt narancs felkockázott belsejét, két narancs kissé kiáztatott, majd lereszelt héját (a fehér szivacsos réteg a héj alól már ne kerüljön bele), ízlés szerint szegfűszeget, szerecsendiót és fahéjat, illetve a vörösbort. Lassú tűzön öt percig forraljuk, de amíg felforr, lapos fejű krumplitörővel jól megnyomkodjuk benne a narancshúst. Forralás után a fazekat levesszük a tűzről, és a benne lévő mártás-alapot sűrű szövésű fém tésztaszűrőn átszűrjük. A fazekat vízzel kiöblítjük, és visszaöntjük bele a leszűrt levet (szűrletet); a szűrőben lévő szüredéket pedig kidobjuk vagy a csirkéknek adjuk. Egy kisebb edényben a felolvasztott kacsazsíron enyhén megfuttatjuk a lisztet, majd a tűzről levéve felöntjük a maradék húslevessel. A korábban félretett narancsos alaplevet ismét felforraljuk, és ritka lyukú tésztaszűrőn keresztül lassan hozzákeverjük a világos, lisztes rántást. A besűrűsödött mártást még forrón, gépi pürésítővel átforgatjuk, hogy biztosan csomómentes legyen. Így nyeri el végül bársonyosan krémes állagát. A narancsmártást tálaláskor a sült kacsahús köré locsoljuk.

 

kesz.jpg

Edna Holy Bloom keresztény blog keresztény blogok keresztény blogger keresztény bloggere